Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Ακριβώς 1 χρόνο πριν...

...στα 37 της χρόνια η Lhasa πέθανε από καρκίνο. "Far from all of the sound and fury of the modern music business, Lhasa has been quietly going about becoming one of the most fascinating songwriters of her generation". Με τη βαθιά της φωνή, μια ανάσα από πολλούς κόσμους μαζί ξεκινάμε την καινούργια χρονιά, μελαγχολικά, γλυκά, με ένα πικρό χαμόγελο καρφωμένο στα αποφασισμένα μας πρόσωπα. Ενάντια στον παλιό κόσμο...





Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

πώς θα ζήσω;

το βελούχι των ημερών μας

μία συνέλευση των ημερών μας

οι καπνοί από τα οδοφράγματα των ημερών μας







κι όμως, κανείς από τις διπλανές γρύλιες
δεν παίρνει χαμπάρι ότι η συνείδησή μου τρέχει με την ταχύτητα του φωτός,
τόσο αθόρυβα
ίσως για να φτάσει στην κορυφή εκείνη, του χεγκελιανού "κώνου",
μα τόσο αθόρυβα, ανάμεσα σε θορυβώδεις κακοποιήσεις του χώρου και του χρόνου, των σωμάτων
περπατώ στα σκοτάδια της ακατανοησίας
τρέμοντας τα κορναρίσματα στην αφηρημάδα μου
χαμογελώντας ειρωνικά με την αφθονία των ετικετών στα ράφια
του γειτονικού σούπερ μάρκετ με τη γειτόνισσα υπάλληλο να ρουφιανεύει
γνέφοντάς μου: πώς θα ζήσω;
κροταλίζοντας τα κέρματα και τα προσπέκτους στη δεξιά μου τσέπη
με το στόμα να στεγνώνει στις αυτονόητες χειρονομίες των ταμείων
των πάρκινγκ, των καμμένων πλατειών, των άδειων βλεμμάτων
σηκώνοντας τα μάτια στο θολό και άρρωστο ουρανό
που δε φτάνει στις αιώνιες πεδιάδες της μαύρης ηπείρου
στο ελαφρύ χιόνι των ανατολικών ανέμων
ούτε καν
στους καπνούς από τα μπλόκα της Κερατέας των ημερών μας

φαντάσου
ακόμη κι εγώ μέσα από την γόνιμη ομίχλη των συνελεύσεων
ρωτώ δυνατά το άπειρο: πώς θα ζήσω;




Όμως, χτυπάει το κουδούνι της ακατάλυτης ουσίας των πραγμάτων
πρέπει να σας κλείσω

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ο Ευτύχης της Κερατέας...

Σε κάποια από τις επιθέσεις των μπάτσων ενάντια σε μπλόκο αντιστεκόμενων στην δημιουργία ΧΥΤΑ στην Κερατέα, σε μια στιγμή αναδίπλωσης της επίθεσης ένας ματατζής έμεινε πίσω και τότε του φώναξαν οι «συνάδελφοί» του: «Ευτύχη! Έλα, κουνήσου!»

Αυτό ήταν! Οι μπάτσοι απέκτησαν όνομα. Μετά την μεγάλη αποκάλυψη και όλες αυτές τις φλεγόμενες τελευταίες μέρες ο Ευτύχης έχει γίνει δέκτης συνθημάτων, «αφιερώσεων» από εξεγερμένους και γενικά η αρνητική μασκότ της κατάστασης… Όποιος παρευρεθεί αλληλέγγυος στον αγώνα ενάντια στον ΧΥΤΑ Κερατέας σίγουρα θα ακούσει πολλά για τον Ευτύχη. Αυτή είναι η ιστορία του…

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Κι όμως...

Photo for this article

Η είδηση:

"Τουλάχιστον τέσσερις είναι οι νεκροί από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Μπουένος Άιρες, μεταξύ κατοίκων και αστέγων της πρωτεύουσας της Αργεντινής.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν την Τρίτη, όταν οι αστυνομικές αρχές προσπάθησαν να απομακρύνουν τους άστεγους μετανάστες από διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής (Περού, Βολιβία, Παραγουάη) οι οποίοι πραγματοποιούσαν κατάληψη σε πάρκο της εργατικής εστίας στη συνοικία Βίγια Σολντάτι. Έτσι λοιπόν, μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από την περιοχή, κάτοικοι επιτέθηκαν με άγριες διαθέσεις στους καταληψίες.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των δημοτικών αρχών για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων για την καταστολή της κατάληψης, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιος προκάλεσε τους θανάτους."


Κι όμως, στο ιντιμίντια Αργεντινής λέει ότι η εκκένωση του πάρκου κατά της διάρκεια της οποίας υπήρξαν νεκροί δεν έγινε από τους γείτονες αλλά από την τοπική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή αστυνομία, κάποια αστυνομία τύπου αγροφυλακής και τη μητροπολιτική αστυνομία.

Κάποιοι βιάστηκαν να μιλήσουν για κοινωνικό κανιβαλισμό σε μια κοινωνία με αρκετά συνεκτικούς κοινωνικούς δεσμούς όπως αυτή στις γειτονιές του Μπουένος Άιρες. Έτσι, δημιουργείται ένα κλίμα για "παραδείγματα" που πολλές φορές αντιστοιχίζονται με την ελληνική κρίση-όπως η Αργεντινή- και επιδιώκεται διάχυση του κοινωνικού φόβου και της απογοήτευσης.

Παρόλαυτά, ο Άγιος Παντελεήμονας συνεχίζει να είναι καθαρά ελληνικό φαινόμενο -μάλλον...

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ghost town

με αφορμή την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων για την 6η Δεκέμβρη στο κέντρο της Αθήνας



...

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

για ένα έμφυλο άβατο...

που αποτελεί μνημείο μετανεωτερικού σκοταδισμού αλλά και για ένα γελοίο άβατο που κατοικοεδρεύει στην προσβλητική ευφυία εκείνων των "γυναικών, σοβαρά ντυμένων ώριμων επιστημονισσών..." του 1:31