Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Και από τον Ιούλη ως τα σήμερα τα πράγματα είναι αισθητά χειρότερα

"Την Παρασκευή 30/7 μια πενταμελής οικογένεια Αφγανών αστέγων ξύπνησε από τις φωνές και τα κλάματα του 3,5 χρονών παιδιού τους. Οι γονείς σοκαρισμένοι αντίκρισαν το παιδί τους μέσα στα αίματα, χωρίς ρούχα και με βαριά χτυπήματα. Αυτή τη στιγμή το μωρό νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων για τα τραύματα του. Η οικογένεια του δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη αφού κοιμόντουσαν την ώρα του συμβάντος. Το παιδί ισχυρίστηκε ότι κάποιος άγνωστος «κύριος» το πήρε ενώ κοιμόταν σε κοντινό θάμνο και το χτύπησε.

Ο πατέρας που δεν ήξερε τι να κάνει ζήτησε την βοήθεια του συλλόγου μας. Πήγαμε άμεσα το παιδί στο νοσοκομείο και ειδοποιήσαμε το τμήμα ανηλίκων της αστυνομίας.

Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα, πήρε κατάθεση των γονέων και πριν ενημερωθούμε για οποιαδήποτε πόρισμα προχώρησε στη σύλληψη του πατέρα λόγω έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων.

Η οικογένεια αυτή των Αφγανών έμενε τους τελευταίους 9 μήνες στη χώρα , στα γνωστά «αυτοδιαχειριζόμενα κέντρα» για αιτούντες άσυλο. Αναγκάστηκαν πριν από 3 εβδομάδες να μείνουν στο δρόμο, σε μια πλατεία στα Κάτω Πατήσια, αφού η Νομαρχία έκλεισε το κέντρο.

Παρ' όλο που δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αίτια του συμβάντος και ποιος/οι είναι ο/οι δράστης/ες, αφού δεν μας έχει ενημερώσει η αστυνομία σε ποίο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση, το ίδιο το γεγονός αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την ταλαιπωρία και τις απάνθρωπες και επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή τους συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες. Μεμονωμένα άτομα αλλά και οικογένειες αναγκάζονται να μείνουν άστεγοι στους δρόμους, εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι σε κάθε κίνδυνο, εκμετάλευση και απάνθρωπη μεταχείριση".

*απόσπασμα από ανακοίνωση του Συλλόγου Αφγανών στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: