Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Αχιλλέας: ο πρώτος αρνητής στράτευσης

Σε σχόλιο της σελίδας 113 του βιβλίου Ι: Οράτιος, Οι Ωδές, μπορεί να διαβάσει κανείς:

"Όταν άρχιζε ο τρωικός πόλεμος, η μητέρα του Αχιλλέα, η Θέτις, γνώριζε ότι ο γιός της θα έχανε τη ζωή του σ' αυτόν τον πόλεμο. Γι' αυτό τον έστειλε στην Σκύρο, όπου κρυβόταν ντυμένος γυναικεία ρούχα ανάμεσα στις θυγατέρες του βασιλιά του νησιού Λυκομήδη. Μολαταύτα κάποια μέρα έφτασε στην Σκύρο ο Οδυσσέας, μεταμορφωμένος σε γυρολόγο, και ανακάλυψε τον Αχιλλέα με το παρακάτω τέχνασμα. Μέσα σε γυναικείες πραμάτειες έκρυψε μερικά όπλα, για τα οποία ο Αχιλλέας έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον και άρχισε να τα περιεργάζεται. Έτσι προδόθηκε στον Οδυσσέα ποιος ήταν.

Σημειώνουμε πως αυτή η μορφή του μύθου, με την αφήγηση για τον κρυμμένο Αχιλλέα, ανήκει στην μεθομηρική παράδοση και προήλθε πιθανόν από τα Κύπρια έπη ή από την Μικράν Ιλιάδα. Την μορφή αυτήν του μύθου πραγματεύθηκε στην τραγωδία του Σκύριαι ο Ευριπίδης, απόσπ. 684"

Θαυμάσια! Η Θέτις, τι Θεά! Ο Αχιλλέας αρνητής στράτευσης! Και με τί τρόπο! Και ο Οδυσσέας ως πολυμήχανος στρατολόγος! Αριστούργημα!
Διηγώντας το οι προγονόπληκτοι ελληνολάτρες να κλαίνε...

2 σχόλια:

Αιμόφιλος Τ. Ινφλουέντζας είπε...

Ας μου επιτραπεί το σχόλιον... Αν έβαλε γυναικεία ρούχα και πήγε να κρυφτεί, νομίζω ότι στην ουσία είναι ο πρώτος τρελοχαρτάκιας, οχι;


[Υ.Γ. άσχετον: Όπως βλέπετε αντιπαρήλθα το γεγονός ότι μας προμηθεύσατε με μεγάλη ποσότητα CH4 στο μπλογκοπαίχνιδο...]

Ανώνυμος είπε...

Την είχα σκεφτεί αυτή την ένσταση είναι η αλήθεια. Ο όρος αρνητής στράτευσης, ωστόσο, περιλαμβάνει και τον τρελοχαρτάκια και τον επέλεξα γιατί ήθελα να δοθεί περισσότερο ρητορική έμφαση έστω και στα ολίγα αντιστρατιωτικά χαρακτηριστικά της κίνησης.

Υ.Γ. Όσον αφορά το μπλογκοπαίχνιδο αντιμετωπίζω προβλήματα που ακυρώνουν τη συμμετοχή μου. Καταρχήν περικυκλώνομαι από βιβλία και η ταξινόμησή τους είναι τόσο δεδομένη μέσα στο μυαλό μου που δεν υπάρχει αυθόρμητη ούτε και "τυχαία" κίνηση προς ένα από αυτά. Αυτό με καθιστά ως ένα σημείο επιτηδευμένο. Παραπέρα, δεν υπάρχουν 5 άλλοι ψηφιακοί μου φίλοι (όλοι έχουν σχεδόν καλεστεί από άλλους) για να κυλήσει το παιχνίδι από τη μεριά μου. Είμαι αμήχανος και όταν βρίσκομαι σε τέτοια κατάσταση δεν εκλύω τίποτε. Ούτε CH4. Αγαπητέ μου Ινφλουέντζα έχει χάσει μέσα μου την απλότητά του το παιχνίδι. Τόσο απλά!