Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2007

Για την πορνοτοπία...

...εκείνη την κατάσταση αλλοτριωμένης σεξουαλικότητας όπου το ερωτικό αποσπάται από την υπόλοιπη ζωή. Στην σκοτεινή νύχτα της λιμπιντικής ανάγκης, το μοναχικό χέρι του αυνανισμού, ανίκανο να απλωθεί για να αγκαλιάσει τρυφερά κάποιον άλλο άνθρωπο με τον οποίο έχει ενδεχομένως κοινά αισθησιακά και πολιτικά σημεία, πιάνεται απελπισμένο από απεικονίσεις που έχουν όλες την ίδια πληκτική μορφή και πανομοιότυπο ανιαρό περιεχόμενο.

B. Palmer, Κουλτούρες της Νύχτας, 2006

3 σχόλια:

Α Χ Ρ Ο Ν Ι Α είπε...

...Λές να δικαιώνεται ο Ράιχ σιγά-σιγα?

Ανώνυμος είπε...

αλλο ο βαρβαρος κοινος πορνικος τοπος άλλο η ανικανότητα αγγιγματος άλλο το να αγγιζω τον εαυτό μου χορεύοντας σε εικονες που επιθυμώ. Επιθυμία χωρίς φραγμό και ενοχή και δεν καταλαβαίνω γιατί "ποινικοποιείται" σε πολιτικαλι κορεκτ τόπους η όποια εκφανση σεξουαλικότητας ακόμη κι αν προέρχεται από τον φίλτατο κουλτούρα της νύχτας.

ακούστε το mother fist, mark almond
κι όπως είπε κι ένας αγαπητός σύντροφος
"να τελειώνουμε με τα χρέη"...

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν εδώ δεν διακυβεύεται η ποινικοποίηση, είτε με είτε χωρίς εισαγωγικά. Για να ποινικοποιηθεί μια αντίληψη χρειάζονται μηχανισμοί επιβολής, μηχανισμοί εξουσίας επιφορτισμένοι αντίστοιχα. Σε όλη αυτήν την κατάσταση δεν μένουμε απλά ξένοι αλλά εχθρικοί.
Από κει και πέρα το κείμενο δεν θέτει ηθικά ή ιδεολογικά μέτρα όσον αφορά την πορνογραφία. Ενώ, ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά της θεμελιώδη ζητήματα ενός γενικευμένου κοινωνικού χυδαίου που επιτίθεται στην αυτοδιάθεση του σώματος με αιχμή την πορνογραφία, ο Πάλμερ τοποθετείται στην βάση άρσης των διαχωρισμών (το ερωτικό αποσπάται από την υπόλοιπη ζωή) και περνάει στην λιτή και επιτυχημένη, κατά την άποψή μου, κριτική των πορνικών μορφών, στερεότυπων συμπεριφορών.
Εδώ δηλαδή δεν γίνεται καν αναφορά στην αντικειμενοποίηση του γυναικείου σώματος και στην πατριαρχική διαχείριση της ηδονής που χαρακτηρίζει την πορνογραφία
έτσι ώστε να ελέγχεται η ανάρτηση ως πολιτίκαλι κορέκτ... Η παράθεση του αποσπάσματος έγινε σε άλλη βάση. Πάντως η διατύπωση "άλλο ο βάρβαρος κοινός πορνικός τόπος άλλο οι εικόνες που επιθυμώ" πρέπει να υποστηριχθεί λίγο μια και το πρόβλημα τίθεται όταν ο ένας τόπος τροφοδοτεί τον άλλο.
Επιπλέον, δεν μπορώ να καταλάβω την φράση "να τελειώνουμε με τα χρέη"...Μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια ή πρέπει να παραπεμφθούμε απαραίτητα στο τραγούδι;