Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Ο Έβρος κατεχόμενος από τον Frontex

Ανέλαβε, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, την διαχείριση των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων ο Frontex. Και πώς θα ξέρουμε τώρα τι ακριβώς συμβαίνει στα ελληνικά σύνορα; Μήπως θα μας ενημερώνουν οι δημοσιογράφοι;

Όχι ακριβώς. Διότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Frontex, τα μέσα ενημέρωσης οφείλουν να υπακούν στους παρακάτω κανόνες αν θέλουν να κάνουν ρεπορτάζ στον Έβρο:

Οι παρακάτω κανόνες για τα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοπό να ισορροπήσουν τις ανάγκες της ακριβούς ενημέρωσης με τις ανάγκες ασφαλείας του προσωπικού. Η παραβίαση των παρακάτω κανόνων μπορεί να προκαλέσει αφαίρεση της διαπίστευσης των μέσων ενημέρωσης.

1. Οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης έχουν την ευθύνη να παρουσιάσουν στις αρμόδιες αρχές α) τα διαβατήρια ή τις ταυτότητές τους β) αποδεικτικά της δημοσιογραφικής ιδιότητας και γ) ασφαλιστήριο.

2. Οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης πρέπει να υπογράψουν γραπτή δήλωση ότι το ελληνικό υπουργείο προστασίας του πολίτη δεν είναι υπεύθυνο σε περίπτωση θανάτου ή τραυματισμού του εκπροσώπου των μέσων ενημέρωσης ή απώλειας ή βλάβης του εξοπλισμού του.

3. Οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης δεν θα εισέρχονται σε απαγορευμένες περιοχές άνευ συνοδού.

4. Οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης δεν θα βιντεοσκοπούν ή θα φωτογραφίζουν απαγορευμένες περιοχές άνευ κατάλληλης άδειας και συνοδού. Απαγορευμένες στρατιωτικές περιοχές και εγκαταστάσεις δεν θα καταγράφονται οπτικά χωρίς την ρητή έγκριση του εκπροσώπου τύπου της ελληνικής αστυνομίας και των αρμοδίων υπηρεσιών.

5. Οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης πρέπει να καλύπτονται από ασφάλεια. Η ασφάλεια πρέπει να καλύπτει την συγκεκριμένη επίγεια περίπολο και να αναφέρει ότι ούτε το ελληνικό υπουργείο προστασίας του πολίτη ούτε ο Frontex θα είναι υπεύθυνος σε περίπτωση θανάτου ή τραυματισμού του εκπροσώπου των μέσων ενημέρωσης ή απώλειας ή βλάβης του εξοπλισμού του.

6. Οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης αναμένεται να ακολουθούν οδηγίες που θα αφορούν δραστηριότητες και μετακινήσεις.

7. Είναι πιθανόν να επιβάλλονται εμπάργκο για την προστασία της επιχειρησιακής ασφάλειας. Τα εμπάργκο θα αίρονται μόλις το ζήτημα επιχειρησιακής ασφαλείας έχει περάσει.

8. Ορατές πηγές φωτός και υπέρυθρες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφικών φλας και τηλεοπτικών φώτων δεν θα χρησιμοποιούνται όταν [τα μέσα ενημέρωσης] θα βρίσκονται με συνοριοφύλακες τη νύχτα, εκτός αν έχει ληφθεί συγκεκριμένη άδεια εκ των προτέρων. Κατά τον ίδιο τρόπο, τα μέσα ενημέρωσης θα ακολουθούν την τακτική κίνηση και πειθαρχία σιωπής όταν καλύπτουν επιχειρήσεις.

9. Συσκευές επικοινωνίας (όπως κινητά τηλέφωνα) δεν απαγορεύονται συγκεκριμένα. Πάντως, οι συνοριοφύλακες μπορούν να επιβάλλουν προσωρινούς περιορισμούς στις ηλεκτρονικές εκπομπές για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας ανάλογα με τις ανάγκες ασφαλείας κατά περίπτωση.

10. Οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης δεν θα παίρνουν συνεντεύξεις, δεν θα φωτογραφίζουν, δεν θα βιντεοσκοπούν και δεν θα κάνουν ρεπορτάζ για την ανάπτυξη της ομάδας RABIT ή την κοινή επιχείρηση ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2010 άνευ προηγουμένης έγκρισης του εκπροσώπου τύπου της ελληνικής αστυνομίας και των αρμοδίων υπηρεσιών.

11. Η δημοσίευση των πληροφοριών πρέπει να ακολουθεί τους παραπάνω κανόνες.

Σε δεύτερο έγγραφο του Frontex, την φόρμα αίτησης για ρεπορτάζ στα ελληνικά σύνορα, η οποία θα αποστέλλεται προς το υπουργείο τύπου, διαβάζουμε και το παρακάτω που πρέπει να υπογράψει ο εκπρόσωπος του μέσου ενημέρωσης για να καταφέρει να κάνει ρεπορτάζ:

Αναγνωρίζω, συμφωνώ και δηλώνω ότι [ΤΟ ΜΕΣΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ] έχει λάβει γνώση της φύσης της κάλυψης της ανάπτυξης της RABIT ή των επιχειρήσεων ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2010, και έχει ενημερωθεί για τις διαδικασίες και τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν και το προσωπικό του συμφωνεί να τα εφαρμόσει.

Την “ενσωματωμένη” δημοσιογραφία τη μάθαμε στους πολέμους που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ στη μέση ανατολή και τα βαλκάνια τα τελευταία 20 χρόνια. Τώρα, και κοντά σας.

(Θα μπορούσε να πει κανείς για την “ενσωματωμένη” δημοσιογραφία των δελτίων των 8, φυσικά, αλλά εδώ πάμε ένα βήμα παραπέρα, δεν νομίζετε;)

FRONTEX MEDIA RULES, APPLICATION FORM τοπικά, για την περίπτωση που εξαφανιστούν από την ιστοσελίδα του Frontex.


*αναδημοσίευση από την ΧΕΛΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: